Wat houdt het project in?
Samen met het Ministerie van Justitie & Veiligheid werkt stichting DITSS aan de fieldlabs Inbraakvrije Wijk. Woninginbraken hebben een enorme impact op slachtoffers. Je huis is immers bij uitstek de plek waar je je het veiligst zou moeten voelen. Het programma Inbraakvrije Wijk richt zich daarom op het terugdringen van het aantal woninginbraken. Dit gebeurt door het inrichten van fieldlabs in verschillende wijken en het toepassen van slimme innovatieve technologie.
Hoe pakken we dit aan?
Een fieldlab is een proefomgeving waar innovatieve oplossingen in de praktijk worden getoetst. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende partners. Het fieldlab Inbraakvrije Wijk is gestart in de gemeente Rotterdam in de wijk Lombardijen, maar gaat ook in andere gemeenten van start. De gemeente kiest hierbij zelf de buurt waar een fieldlab wordt ingericht. Het projectteam werkt hierbij samen met onder meer technologiebedrijven, verzekeringsmaatschappijen, onderzoeksinstituten, woningbouwcorporaties, politie, gemeente en buurtbewoners. Deelname is voor de buurtbewoners op vrijwillige basis. Maar zij krijgen er wel wat voor terug, namelijk een inbraakveilige woning.
De uitdaging is om een wijk zo in te richten dat inbreken bijna onmogelijk is. Slimme innovatieve technologie moet daarbij hulp bieden. De verwach- ting is dat de resultaten uit het fieldlab een bijdrage kunnen leveren aan zowel het voorkomen als het opsporen van woninginbraken. En dat toezichthouders straks tijdiger informatie krijgen over eventuele abnormale situaties. Ook het verbeteren van het veiligheidsgevoel van bewoners is een belangrijk aandachtspunt.
Wat willen we bereiken?
Het programma Inbraakvrije Wijk heeft drie doelstellingen:
- Het drastisch verlagen van het aantal inbraken.
- Het verhogen van het percentage ophelderingen.
- Het verbeteren van het veiligheidsgevoel van bewoners.