Mobiliteit en Veiligheid

Onderzoek technologische samenwerking

By 16 december 2019No Comments
Samenwerking diverse partijen DITSS, Landmacht, Brainport

Structureel samenwerken op het gebied van onder meer autonoom rijden en robotisering. De Koninklijke Landmacht, DITSS, de Nationale Politie en Brainport Eindhoven willen het graag. Vrijdag 13.12.2019 tekenden de partijen een intentieverklaring dat het startschot vormt voor onderzoek naar de haalbaarheid van de samenwerking.

Halverwege volgend jaar moet duidelijk zijn in hoeverre het haalbaar is. De verschillende partijen hebben in ieder geval kennis, ervaring en middelen waarmee ze elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Onderzocht gaat worden of het bundelen van innovatieve capaciteiten in een permanent samenwerkingsverband mogelijk is. Naast het genoemde autonoom rijden en robotisering, moet ook gedacht worden aan samenwerking  op het gebied van bijvoorbeeld sensoring.

De wereld verandert voortdurend in hoog tempo. Om Europa en dus ook Nederland ligt een ring van onveiligheid. Staatssecretaris Barbara Visser liet weten blij te zijn met de ondertekening: “Operationeel dominant willen zijn onder alle omstandigheden. Ik hoor het de Commandant Landstrijdkrachten nog zeggen. Vandaag wordt daar invulling aan gegeven: innovatie als antwoord op de technologische ontwikkelingen. Dat kan de landmacht niet alleen, daarom is samenwerking het sleutelwoord.”

Naast de Koninklijke Landmacht en de politie tekenden de burgemeesters van Oirschot en Eindhoven, de Stichting Brainport, de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en de Stichting Dutch Institute for Technology, Safety en Security.

Lees het externe bericht.

Bron foto en tekst: Ministerie van Defensie.